Komputer - średnie spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yuri
    Classic
    • 2011
    • 9

Dzięki

[ Dodano: Pią 27 Sie, 10 21:05 ]
    "Robekcool" wymieniłem tą turbinkę i auto chodzi jak marzenie. Jednak jak długo postoi np. po nocy, silnik odpala bez problemu, dopiero jak ruszam przez chwile puszcza niebieski dym z wydechu. Trwa to może z 10sek i później jest już git. Co może być powodem takiego objawu?
  • Bartolomeo
    Rider
    • 2010
    • 267

Witam. Oto mój problem: od jakiegoś czasu po dłuższym postoju, resetuje mi się komputer, czyli średnie spalanie, czas jazdy, średnia prędkość. Reset następuje po dłuższym postoju, czyli np. jak stoi samochód przez noc i rano wsiadam, to po odpaleniu komputer jest zresetowany. Dokładnego czasu po jakim resetuje się komp nie potrafię podać, po prostu po dłuższym postoju. Da się to jakoś naprawić bez inwazyjnie, czy to raczej coś w elektryce i trzeba by było pogrzebać. A i jeszcze VAG żadnego błędu raczej tam nie pokazuje, bo ostatnio octavia była na czyszczeniu turbiny i była podłączana do VAG'a, więc jakby coś pokazało, zostałoby to naprawione. Liczę na jakąś pomoc :wink: Pozdrawiam

Usługi tokarskie, frezarskie
    Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• cacin1
      Classic
      S_OCP Member
      • 2008
      • 21

Komputer ma dwa tryby 1 i 2, przełączasz je przełącznikiem, który jest umieszczony na prawej wajchsze (pod spodem). Tryb 2 zlicza średnie spalanie, czas jazdy, średnia prędkość od uruchomienia silnika i chyba po 2 godzinach oddechu kasuje się. Tryb 1 to łączna liczba, aby ją skasować musisz przytrzymać dłużej ten sam przycisk, którym przełączasz tryby.
      Srebna Octavia

Komentarz

• robertg
        Drive
        S_OCP Member
        • 2008
        • 56

Pewnie to juz sprawdzales, ale (przynajmniej u mnie w O2) sa dwa komputery - 1 i 2, przelaczane przyciskiem od spodu manetki po prawej stronie. "Komputer 1" resetuje sie automatycznie po 2h postoju. "Komputer 2" resetuje sie recznie przez przytrzymanie przycisku zmiany (tego pod spodem manetki) przez kilka sekund.

Nie patrzysz czasem wlasnie na "komputer 1"?
        OII Ambiente

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

Bartolomeo, a nie masz rano problemu z odpalaniem auta? Resetuje Ci się tylko to co podałeś czy może jeszcze zegar w kompie?
          ...nie ma to jak Octavia :drive:
          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bartolomeo, jest dokladnie jak pisze robertg, masz dwa kompy - przełacz sobie od spodu w manetce i bedziesz miał 2 kompa - pierwszy komp resetuje sie po 2 godzinach - o ile w miedzy czasie np. nie włczysz zapłonu lub nie bedziesz jezdził
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Bartolomeo
              Rider
              • 2010
              • 267

Hunter, Zegar się nie resetuje i problemów z odpalaniem nie mam.
              cacin1, No wiem, tam jest na dole przycisk reset, czyli że jak raz nacisnę to przełączają mi się tryby między komputerem 1 i 2, dobrze rozumiem? Bo jak przytrzymam reset to resetuje mi kompa całego.

Komentarz

• Udesky
                RS
                • 2007
                • 1692
                • Octavia I (1U2)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja tylko dodam, ze "komp2" resetuję się po przejechaniu ok 3000 - 5000km i liczy od nowa, można go też zresetować przytrzymując dłuższą chwile przycisk "reset".
                A "komp1" tak jak mówią przedmówcy, po 2h postoju następuje autoreset.
                W Polsce nie ma kryzysu.
                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Hunter
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1655

Bartolomeo, tylko przy przełączaniu naciśnij i puść, a nie trzymaj Jeśli przytrzymasz to nie zobaczysz :diabelski_usmiech
                  ...nie ma to jak Octavia :drive:
                  >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Dokładnie tak jest. Są dwa tryby (1 w kwadraciku i 2 w kwadraciku), a przełącza się je przyciskiem "Reset" z dołu dźwigienki wycieraczek.

"1" to pamięć pojedynczej jazdy - zeruje się po 2 godzinach przerwy w uruchomieniu silnika. Jeśli uruchomienie nastąpi przez dwoma godzinami - dolicza wartości.

"2" to pamięć wielokrotnych jazd. Gromadzi dane do przekroczenia jednej z wartości: 100 godzin/10.000km/1000 litrów paliwa i wtedy zeruje się automatycznie i liczy od nowa.

Przełączanie między "1" i "2" - krótkie przyciśnięcie przycisku "Reset" na dole dźwigienki. Kasowanie wartości pamięci (po przełączeniu na "1" lub "2" krótkim przyciśnięciem przycisku "Reset") poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku "Reset" - około 1 sekundy.

W praktyce działa to tak, że "1" jest na każdą oddzielna jazdę, a "2" np. na przebieg między tankowaniami (ja np. kasuję po każdym zalaniu baku).
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez Bartolomeo
                      cacin1, No wiem, tam jest na dole przycisk reset, czyli że jak raz nacisnę to przełączają mi się tryby między komputerem 1 i 2, dobrze rozumiem? Bo jak przytrzymam reset to resetuje mi kompa całego.
                      Wiem, jestem upierdliwy - ale czy czytałeś instrukcję?
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• cacin1
                        Classic
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 21

Zamieszczone przez Bartolomeo
                        Naciśnij i puść reset to przełączy się na drugi tryb. Nie przejmuj się też miałem na początku ten sam problem :lol:
                        Srebna Octavia

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

ech - a mnie rodzina zawsze opitala że pierwsze co to zaglądam do instrukcji......
                          Później zaś słyszę - a do czego to czy tamto... A skąd to wiesz, że to do tego? ITD
                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Bartolomeo
                            Rider
                            • 2010
                            • 267

Yarek, A po co instrukcja jak szybciej tu dostanę odpowiedź A tak na serio to szukałem, ale w skróconej wersji instrukcji. I tu widać, że nie należy czytać streszczeń, ale całą lekturę. :P

Oczywiście wszyscy ludzie dobrej woli, którzy nie szczędzili swojego czasu na pomoc człowiekowi w potrzebie otrzymują "pomógł". Dziękówka

Komentarz

Pracuję...